Klimaatprobleem update
Over het klimaatprobleem ben ik de laatste tijd een aantal informatie-items tegengekomen.
1. De uitkomst van de klimaattop op Bali wordt zowel door de Volkskrant als door NRC Handelsblad als nogal mager beoordeeld. (Volkskrant, 17/12/2007, p. 3, Bert Wagendorp, Op Bali. NRC Handelsblad 17/12/2007, p.7, Mager akkoord Bali (in rubriek: Commentaar).
2. Door de veranderingen in het klimaat zal de eilandenstaat Tuvalu naar verwachting binnen 10 jaar verdwenen zijn. De eilanden stromen dan te vaak onder en zijn dan niet meer bewoonbaar. "Tuvalu is een aflopende zaak." Bron o.a.: NRC Handelsblad 17/12/2007, p. 5., Eilandstaat Tuvalu geeft zich tien jaar.
3. Mondiaal gezien wordt het voedsel snel duurder, aldus de FAO. In totaal bedraagt de stijging over het laatste jaar 40% en het jaar daarvoor 9% voor de voornaamste voedselprijs-index. Bron: NRC Handelsblad, Mondiaal tekort voedsel door VN voorzien, 18/12/2007, p. 1 en Armste landen wacht 'ultiem rampscenario', p. 15.
4. De Noordpool is mogelijk al in de zomer van 2013 ijsvrij, aldus een Amerikaanse onderzoeker (Wieslaw Maslowski). Bron: NRC Handelsblad, 13/12/2007, p.1, 'Noordpool in zomer 2013 ijsvrij'.
5. De efficiƫntie waarmee energie wordt gebruikt is in de VS sinds 1975 met bijna 50% toegenomen. Ondanks dat is de totale energieconsumptie in die periode echter met meer dan 40% toegenomen. Men noemt dit de efficiency-paradox. Men gaat aan de ene kant steeds beter om met de beschikbare energie, maar tegelijkertijd groeit mede daardoor het verbruik. Het idee dat je de energievraag kunt beperken door de energie efficiƫnter te benutten, is dus nogal twijfelachtig. Bron: Time, 17 December 2007, p. 15, Efficiency Paradox.
6. Het lijkt erop dat de wereld olieproduktie haar top bereikt heeft. Tot 2005 liep de productie snel op. Sinds 2005 is de productie vrij stabiel ondanks een grote vraag/hoge prijs. De produktie bedraagt nu een 84 miljoen vaten ruwe olie per dag. Rond 2001 was dit nog slechts een 78 miljoen vaten per dag. Het wordt steeds moeilijker olie uit de grond te krijgen, terwijl de vraag steeds groter wordt. Als dit juist is, zal de prijs verder oplopen in de toekomst. Bron: Time, Justin Fox, Peak Possibilities, December 3, 2007, p. 34.
Waarom deze informatie in een communicatieblog? Ik denk dat het grote probleem op klimaatgebied is om aan de ene kant een effectieve aanpak te ontwikkelen en aan de andere kant iedereen, althans ieder land, zover te krijgen dat men die aanpak ook accepteert. Ik denk dat dat heel moeilijk zal worden. Vroeger ontstond er in groepen/culturen consensus over een bepaald probleem. Als die opvatting effectief was, kon de cultuur het probleem aan. Als die opvatting niet-effectief was, werd het probleem groter en ging de cultuur tenslotte onder. In dit geval is het een wereldwijd probleem en staat de wereld in haar totaliteit voor die uitdaging. Dat maakt het een stuk lastiger, omdat je niet tenslotte de opvattingen van de meest succesvolle cultuur/groep kunt overnemen. Het probleem is dus primair een probleem van opvattingen die effectief gecommuniceerd moeten worden.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home