maandag, december 10, 2007


Vrouw en Seks: 14. Een vrouw die moe is


In de Zaterdag &cetera bijlage van NRC Handelsblad van 8 december (2007, p. 17) geeft Shere Hite in Een vrouw wil slapen haar visie op het probleem van een vrouw die moe is, slapen wil en geen zin heeft in seks.

"Laat ik de vraag zo formuleren: Wat moet een vrouw doen als haar man 's avonds in bed seks wil hebben, terwijl zij liever slaapt. Als een vrouw kleine kinderen heeft, heeft ze vaak een chronisch slaaptekort."

Hite reageert hierop door eerst te zeggen wat een vrouw kan doen die juist wakker wordt van geslachtsgemeenschap zonder daarbij zelf een orgasme te krijgen. Haar aanbeveling is om dan vervolgens zichzelf te bevredigen. Als psycholoog zou ik dan opmerken dat je door dat gedrag juist het wakker blijven versterkt. Niet doen dus, als je toch al moe bent.

Om te zorgen dat de vrouw wel zin heeft in seks, beveelt Hite aan om aan haar man te laten zien hoe ze tot een orgasme komt. "De oplossing voor een vrouw is om het lef te hebben meer van haar seksuele behoeften te laten zien aan haar partner. Ze moet niet bang zijn." Hite hoopt dat de seks daarna misschien een mooie gewoonte wordt."

Wat is mijn reactie op dit probleem? Ik denk dat een vrouw die eigenlijk liever wil slapen, niet aan seks moet gaan doen omdat haar man dat toevallig wil. Op die manier bouwt ze bij zichzelf alleen maar weerzin op. Bovendien heeft ze soms haar slaap echt hard nodig. Verder is het belangrijk dat de vrouw bij seks nadrukkelijk en zichtbaar aanwezig is. De man moet immers geconditioneerd worden op haar. In het donker terwijl je in bed ligt, is ze niet goed zichtbaar. Ze heeft geen zin. Ze is niet actief. Liever niet doen dus. Een verder punt is nog dat zij de situatie moet controleren. Op het moment dat zij steeds klaar staat terwijl haar man zin heeft, heeft ze in feite maar een minimale beheersing. Ook een prostituee werkt niet dag en nacht, maar alleen op bepaalde tijden en in een bepaalde setting en zorgt zelf het initiatief te houden.

Wel is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat haar man frequent (een paar keer per week) seks met haar heeft. Maar dan op haar voorwaarden en condities. Verder is het belangrijk dat het een beetje vlot gaat, want anders kost het in de praktijk onnodig schaarse tijd. Dus niet zoals Hite aanbeveelt, zo lang mogelijk de spanning opbouwen.

Het aan de man laten zien, hoe zij klaarkomt, lijkt me in de meeste gevallen niet handig. Het gaat er niet om dat zij bij haar man klaarkomt. Het gaat erom dat haar man bij haar klaarkomt. Een klein, maar belangrijk verschil.

Is dat niet saai? Mijn indruk is van niet. Wanneer je als vrouw een man zo kunt opwinden dat hij vlot klaarkomt, geeft dat een kick. Wanneer je dat regelmatig doet, twijfel je niet meer of je nog wel aantrekkelijk bent. En dat was één van de problemen die de aanleiding voor deze serie Vrouw en Seks notities vormde.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home