zaterdag, november 29, 2008


Rutte en het klimaatprobleem


In Spits (18/11/2008, p. 5) lees ik dat VVD-leider Rutte de klimaatproblemen ziet als een kans voor de economie. "Milieuproblemen zijn geen ramp, maar een kans om slimme energiealternatieven te vinden die we kunnen exporteren. Economische groei en groen beleid gaan dan ook goed samen. Dat vindt VVD-leider Mark Rutte die gisteren zijn al eerder aangekondigde liberale visie op het milieu presenteerde."

De arme ziel. Hij heeft het nog niet helemaal begrepen. Wanneer Mark het per ongeluk uit zijn mond had laten vallen, was het ook al dom geweest, maar wanneer je ook nog de tijd neemt om een officiƫle visie voor te bereiden, is het wel oliedom.

James Hansen, de bekende klimaatwetenschapper van NASA, zei in een reactie op een vraag over de bescherming van het land tegen de zee het volgende in NRC Handelsblad (1).
"Dijken bouwen is een goeie business, want er zijn wel een paar andere landen die hulp nodig hebben. Er zal hoe dan ook een stijging van het zeeniveau optreden. Maar we hebben het hier niet over centimeters maar over meters. Als we niet onder de 350 ppm komen, is die stijging niet meer te managen. Dan zullen alle dijken onder water komen te staan."

Overigens is Mark niet de eerste en de enige die dergelijke opmerkingen heeft gemaakt. Ik herinner me dat er ook een Commissaris van de Koningin was die in zijn nieuwjaarstoespraak iets soortgelijks beweerde.

Wat dit laat zien, is dat niet alleen het grote publiek nog volstrekt onwetend is, maar dat ook de politici volstrekt achterlopen qua informatie.

Het merkwaardige is echter dat er in dit geval amper informatie nodig is. Het is allemaal in beginsel erg simpel en erg voor de hand liggend. Als het te warm wordt, gaat ijs smelten. Ieder kind weet dat ongeveer. De rest is even doordenken. Twee en twee optellen.

Het probleem is vermoedelijk niet dat de op te nemen informatie zo moeilijk of zo veel is. Het probleem is vermoedelijk dat de consequenties zo gigantisch en afschuwelijk zijn dat hij die informatie niet meer kan opnemen.

Hoe reageert iemand als de dokter zegt dat je nog een jaar te leven hebt? Met ontkenning. Ik voel me prima. Kan niet kloppen. Onzin.

Dat is de fase waar Rutte in zit en met hem vermoedelijk veel anderen. De mensen die ondertussen de schok te boven zijn, kunnen zich hier melden: 350.org.

------------
(1) Klimaatwetenschapper: stoppen met kolen moet. Arjen Schreuder. NRC Handelsblad, 27/11/2008, p. 9.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home