zaterdag, juli 19, 2008


Schaamteloos liegen door XS4ALL?


Een paar weken voor 1 juli krijg ik van mijn internet-provider te horen dat ze hun diensten niet op de oude voet kunnen voortzetten. Hun netwerkleverancier heeft het contract opgezegd. Als ik wil mag ik overstappen op ADSL tegen een meerprijs van ongeveer 10 euro per maand. Ik voel er weinig voor omdat het kabelinternet altijd probleemloos werkte. Op zoek dus naar een nieuwe provider.

Voor de kabel in ons gebied is er maar één provider en dat was @Home, maar is nu Ziggo geworden. Via de krant lezen we dat er duizenden klachten zijn gekomen in korte tijd. Maar veel keus lijk ik niet te hebben als ik kabel wil. Contact via de mail werkt door de fusie nog niet en ik moet dus terugvallen op mijn GSM. Ik word keurig teruggebeld en sluit een niet onaardig contract voor 9.95 per maand een jaar lang. Als bewijs wordt er een bandopname gemaakt.

Hierna gebeurt er niets. Als ik terugkom van vakantie, ongeveer een maand later, hebben we geen Internet meer en ligt er ook nog niets van Ziggo. Ik wil bellen. Maar zonder Internet is het lastig het juiste nummer te vinden. Want @Home is niet meer. Ook doet onze huistelefoon het niet meer, want die werkte juist via Internet. Als ik tenslotte contact krijg, blijkt Ziggo van niets te weten. Voor mijn adres staat geen Internet genoteerd. Als ik Internet wil, moet ik maar opnieuw bellen dan kan dat zo geregeld.

Ik aarzel, maar als ik zie dat ik mijn contract maandelijks kan opzeggen en dat de eerste twee maanden gratis zijn, begrijp ik dat ik geen enkel risico loop. Wel is er een belangrijk verschil met de eerdere deal: ik betaal nu 19.95 per maand.

Wedden op het enkele paard Ziggo lijkt niet verstandig en daarom zoek ik nu ook een ADSL-provider. Als Ziggo het opnieuw laat afweten, heb ik dan tenminste over 3 weken ADSL.


Ik geef tenslotte XS4ALL de opdracht. Ze hebben een goede naam, denk ik. Ze reageren ook heel prompt met een schriftelijke bevestiging die er twee werkdagen later al is.

Ondertussen zit ook Ziggo niet stil. De dag na de bevestiging van XS4ALL sturen zij geen bevestiging, geen welkomstbrief, maar onmiddellijk een volledig modem met installatie-handleiding. Een paar uur later draait alles. De meegestuurde software blijkt helemaal niet nodig te zijn.

Wij zijn blij, want een leven zonder Internet is tegenwoordig nog maar een half leven. XS4ALL lijkt nu niet meer nodig en daarom die, zoals volgens de voorwaarden mogelijk, geprobeerd af te bellen. Tenslotte na lang wachten krijg ik iemand van de afdeling Sales aan de telefoon. Ik wil mijn opdracht annuleren? Hij moet even iets nazoeken en ik krijg opnieuw te horen dat momenteel alle medewerkers in gesprek zijn. Na een tijd gewacht te hebben, geef ik het maar op en stuur een mail met het verzoek om bevestiging. De bevestiging wordt door de computer gestuurd en is er onmiddellijk.

Twee dagen daarna ontvang ik van XS4ALL een brief dat het om technische redenen niet mogelijk is mijn adres van ADSL te voorzien. Ik weet niet of dat echt zo is, maar als het zo is, ben ik natuurlijk dubbelblij met mijn Ziggo Z1 aansluiting.

Met zo'n nieuwe aansluiting wil je natuurlijk ook even de download snelheid weten en ik heb gezien dat XS4ALL daar een handige test voor heeft (hier).

Als je de test doet, krijg je niet alleen je eigen download snelheid, maar ook de gemiddelde download snelheid van de verschillende XS4ALL en KPN abonnementen. En behalve dat krijg je ook nog 80% van de 'theoretische' snelheid. Tachtig procent dus voor de snelheid dus die men voor dat abonnement belooft. Delen door 80 en daarna vermenigvuldigen met 100 levert de beloofde snelheid waarmee men het abonnement aanprijst.

Wat zie ik dan? XS4ALL belooft voor haar abonnement Start een snelheid van 4000 kilobits per seconde. Volgens haar eigen testbureau realiseert ze echter slechts 1405 kilobits per seconde. Dat komt overeen met slechts 35 procent. Een wel wat heel erge forse afwijking, lijkt me.

In haar grafiek doet ze dan alsof ze steeds grotere snelheden neerzet dan KPN. Maar KPN belooft slechts 1500 maximaal en KPN realiseert voor ADSL Start gemiddeld 1167 kilobits per seconde. Dat is 78 procent van de maximale snelheid.

Moet je dit nu zien als schaamteloos liegen of is het eigenlijk wel correct? XS4ALL belooft maximale snelheden die ze gemiddeld op geen stukken na haalt. Dat is dus schaamteloos liegen. Tegelijkertijd kun je als je de moeite neemt, hun website heel zorgvuldig door te spitten, dat gewoon zien staan. Ik zag het pas achteraf en ik denk dat het zo wel meer mensen zal vergaan. Maar je zou dus ook kunnen zeggen: het stond er toch, had je gewoon beter moeten lezen!

En hoe zit het nu met Ziggo? Wel Ziggo belooft voor het Z1 abonnement dat ik genomen heb een download snelheid van 1600 kilobits per seconde. We hebben vanavond (vrijdagavond na 23 uur) op verschillende computers de XS4ALL test gedaan en we vinden steeds een snelheid van iets onder de 1700 kilobits per seconde. Overdag als het misschien drukker is, kan dat natuurlijk misschien wel iets teruglopen. Maar voorlopig is het dus zo dat Ziggo royaal meer levert dan ze belooft en wel zo'n 5%. Zo kan het dus ook.

Ondertussen is Ziggo van deze drie aanbieders, afgaande op mijn beperkte meting en de gegevens van XS4ALL, ook nog eens royaal de snelste. Ten opzichte van XS4ALL scheelt dat ongeveer 20%. Voorlopig hou ik het dus bij de kabel.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home