De euro maakt alles duurder! Of toch niet?
"Alles wordt duurder en de euro gaf ons de nekslag." Dit zegt Ulf Meinecke, arbeider bij Volkswagen in Wolfsburg. Hij kan niet langer ieder jaar op vakantie naar zijn familie in Italiƫ en het komt allemaal door de euro. De meerderheid van de Europeanen gelooft niet langer dat de euro economisch voordelig is geweest, volgens een Eurobarometer peiling. Het percentage is nu gezakt onder de 50%.
Economen en statistici zien het heel anders. Door de komst van de euro zijn de prijzen minder omhoog gegaan dan in een land als Engeland dat de euro niet invoerde.
Toch is het grote publiek op dit punt niet te overtuigen. Men weet zich nog talloze zaken te herinneren die voor de komst van de euro veel goedkoper waren. Dit is ook juist, er zijn echter ook heel veel zaken goedkoper geworden. Een mogelijke verklaring is dat de zaken die duurder zijn geworden, meer in het oog lopen en dat de zaken die goedkoper zijn geworden, minder in het oog lopen.
Een ander punt dat onderzoekers hebben gevonden, is dat het grote publiek zich de juiste prijzen helemaal niet meer blijkt te herinneren en dat men de prijzen voor de komst van de euro veel te laag inschat.
Ondertussen blijft het grootste deel van het publiek rotsvast overtuigd: de invoering van de euro was een economische ramp. De euro-economen maken zich zorgen dat dit standpunt op termijn zijn weerslag kan hebben op de acceptatie van de euro.
Het interessante bij dit euro-fenomeen, is dat het precies past bij de voorgaande notities. Mensen geloven iets rotsvast, terwijl de feitelijke grond helemaal niet klopt.
Bron: Time, February 26, 2007, p. 32, Peter Gumber, Is the Good Life out of Reach?.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home