De verleuking van het nieuws III
De World Press Photo 2006 laat 5 jongeren zien die in een open cabrio door de verwoeste buitenwijk van Beiroet rijden op 15 augustus 2006, de tweede dag van het staakt-het-vuren. De foto is gemaakt door Spencer Platt van het foto-agentschap Getty. Hij maakte in totaal 4 of 5 foto's van de rode auto, maar alleen deze was bruikbaar.
Wat maakt de foto bijzonder? Allereerst is er het contrast. De mondain geklede jongeren in hun open cabrio met op de achtergrond de verwoeste wijk. Het tweede dat de foto speciaal maakt, is het knappe, blonde meisje in haar witte t-shirt op de voorgrond. Zij staat op een centrale plaats in beeld en geeft het plaatje met haar aanwezigheid een middelpunt en een stuk lading.
De foto lijkt een beetje op de paardenfoto. Er is een ramp gebeurd, maar het plaatje dat we er van zien, is vooral leuk en mooi. Het akelige nieuws moet vooral mooi in beeld gebracht worden.
Raymond van den Boogaard schrijft in NRC Handelsblad over deze foto (21/02/2007, p. 9, Oorlogsglamour in Beiroet): "Dat straalt dit groepje uit: seks en glamour. Jongeren op een hoogtepunt van hun bestaan."
Dat is wat erg sterk gesteld, want het is vooral wat Raymond er in ziet. Natuurlijk, ik zie het ook. Maar het is niet wat dit groepje uitstraalt, het is wat de toeschouwer er in wil zien.
Die jongeren zijn zelf ondertussen helemaal niet zo blij met die glamourrol (NRC Handelsblad, 19/02/2007, p. 18, 'Geen glamour, maar verdriet'). Ze zeggen: 'De foto geeft een interessant beeld. Het is alleen jammer dat het niet klopt.'
De fotograaf zegt over de foto: "Het is nooit mijn bedoeling geweest een oordeel te vellen over deze mensen. Ik heb echt geen politiek statement willen maken."
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home