maandag, januari 22, 2007


Testosteron onzin


Wetenschap blijft lastig voor de moderne mens. Aan de ene kant willen we graag een mooi en leuk verhaal en aan de andere kant.... Tja, wat willen wij eigenlijk aan de andere kant? Misschien dat dat leuke verhaal ook nog klopt?

NRC Handelsblad kwam zaterdag, 20/01/2007, met een bijlage Academische Jaarprijs 2006/2007. "Hoogwaardig onderzoek uitwerken in een plan om nieuwe kennis bekend te maken buiten academische kring -- dat is, samengevat, de kern van de jaarprijs." Aldus de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Birgit Donker, op pagina 3 van de bijlage.

Wel, dat lijkt me nog niet zo gemakkelijk. Om te beginnen: hoe bepaal je of dat onderzoek hoogwaardig is? Marinus Veltman en Gerard 't Hooft moesten een kleine eeuwigheid op hun Nobelprijs voor het Standaardmodel wachten, dus zo simpel is dat kennelijk allemaal niet. Maar waarom zou die kennis buiten de kring van onderzoekers beslist bekend moet worden? Is dat zinvol als het om zulke specifieke kennis gaat als b.v. bij het Standaardmodel?

Maar vervolgens wordt het nog erger. Op p. 7 wordt in de inzending van de Erasmus Universiteit (Sexy chromosomen) over verschillen tussen het X en het Y chromosoom (en man-vrouw verschillen dus): "De aan- of afwezigheid van (de werking van) testosteron, in de foetus en ook later in de ontwikkeling, is in belangrijke mate bepalend of iemand zich man of vrouw voelt." Leuk bedacht, je kunt de stelling op populaire fora ook regelmatig horen verkondigen, maar voorlopig wetenschappelijk volstrekt niet onderbouwd. Sterker nog: het beschikbare onderzoek laat geen verband zien tussen deze 2 zaken. In mijn travestie-notities (zie: hier) ben ik onlangs dieper op dit punt ingegaan.

Misschien moeten we eerst maar eens een prijs instellen om wetenschappelijke kennis bekend te krijgen bij de wetenschappers die op het desbetreffende vakgebied opereren en het grote publiek nog even met rust laten.