vrijdag, januari 19, 2007


Opgeleukt wetenschapsnieuws


In NRC Handelsblad verscheen vandaag (18/01/2007) op de wetenschapspagina (p. 8) een kort artikeltje dat mijn belangstelling trok. Bij nadere lezing riep het artikeltje meer vragen op dan antwoorden. Ik laat hier het artikeltje volgen.


---------------------------
Kwartel leert te kicken op badstof

Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 18 jan. Seksueel fetisjisme geeft kwartelmannetjes een voordeel bij de voortplanting. Mannelijke kwartels werden seksueel geconditioneerd door hen bij elke gelegenheid tot copulatie een badstoffen object aan te bieden. Ongeveer de helft van de kwartels ging daarna inderdaad copuleren met het badstoffen object. Toen zij vervolgens opnieuw in contact werden gebracht met kwartelvrouwtjes, waarbij het badstoffen object aanwezig was, waren zij zoals verwacht afgeleid. Ze brachten dus de copulatie minder efficiënt tot stand. Maar deze copulaties leidden wél tot meer bevruchte eieren dan bij 'gewone' kwartelmannetjes. De Turkse en Amerikaanse onderzoekers geven in de laatst verschenen Journal of Comparative Psychology (november), twee verklaringen: beter sperma door grotere opwinding, òf ander gedrag bij het vrouwtje in reactie op het minder agressieve mannetje.
----------------------------

Wel, dat is allemaal nog al wat. Seksueel fetisjisme dat evolutionair voordelig zou zijn. Kwartelmannetjes die het kunnen doen, maar dan de voorkeur geven aan een badstof slipper (?) en dat allemaal spontaan door alleen maar dat badstof geval aan te bieden. Of die kwartelmannetjes zijn behoorlijk ontregeld of die kwartelvrouwtjes zijn niet de gemakkelijksten, zou je denken. Maar vervolgens doen ze het weer wel met een kwartelvrouwtje terwijl dat helemaal niet hoeft, want het badstofgeval is nog steeds beschikbaar. En dan ook nog meer nakomelingen! Kortom, wel heel bijzonder onderzoek. Daarom het Journal of Comparative Psychology van november maar eens opgezocht.

Eerst vraag ik me nog vertwijfeld af: "Maar dit artikel gaat toch over iets totaal anders? Dit kan het niet zijn!" Opnieuw alles doornemen. Nee, dit is echt het bedoelde artikel. Dat o zo bijzondere onderzoek uit het oersaaie Journal of Comparative Psychology. Ik laat hier de samenvatting van het artikel volgen.


---------------------------
Effects of Enclosure Size on Sexual Behavior of Japanese Quail (Coturnix japonica). Pages 433-437
Bennett G. Galef, Jr., Sarah J. Watkins and Parastoo Salehi


The authors determined whether results of experiments on copulatory and affiliative behavior of pairs of Japanese quail (Coturnix japonica) conducted in a closely confining apparatus would predict behavior in a large enclosure in which female quail could avoid contact with male quail. As found previously in studies of closely confined quail, in a large enclosure containing numerous barriers, both unmated female quail and mated female quail laying unfertilized eggs were more likely to remain near a confined male quail than were mated female quail laying fertilized eggs. Furthermore, the number of copulations that a pair engaged in when closely confined predicted the number of copulations that they engaged in when they were in the large enclosure. Patterns of affiliation and of mating in a confining laboratory apparatus thus predicted behavior in a larger enclosure that provided female quail with opportunity to avoid contact with male quail.
--------------------------

De auteurs wilden weten of het paargedrag van Japans kwartels in een kleine kooi een goeie voorspeller was van het paargedrag in een grote kooi waar het vrouwtje gemakkelijk aan het mannetjes kon ontkomen. En hun onderzoek bevestigt dat. Maar niets dus over de evolutionaire voordelen van fetisjisme.

Hoe ik er ook op studeer: ik kan weinig overeenkomsten ontdekken. Kennelijk zijn al die opwindende uitkomsten per ongeluk in de samenvatting volledig vergeten. Sterker nog: de vraagstelling van het onderzoek was een totaal andere dan de NRC Handelsblad redacteur suggereert.

In een tijd dat er nog geen Internet bestond, konden dat soort journalistieke "grapjes" misschien vaak zonder op te vallen. Helaas voor de krant, maar gelukkig voor de lezer zijn die tijden voorbij. Maar kwalijk blijft het.