vrijdag, mei 25, 2007


Vrouw en Seks: 8. Moeilijke vriendschap met mannen


Een verstandige vrouw (of man) probeert eerst een vriendschapsrelatie op te bouwen met haar (zijn) partner. Op die manier is ze niet langer afhankelijk van haar seksuele aantrekkingskracht op de man, maar heeft ze op een tweede manier grip op die man. Helaas mislukt die vriendschapsrelatie uiteindelijk vaak. Vriendschapsrelaties tussen mannen en vrouwen zijn zo moeilijk, dat je soms bijna gaat denken dat ze helemaal niet voorkomen. Afgaande op mijn eigen observaties is dat te somber. Er zijn zo af en toe inderdaad stellen die een duidelijke vriendschapsrelatie hebben. Het kan dus wel.

Waarom is vriendschap tussen vrouw en man zo lastig? Ik probeer hierna wat mogelijke antwoorden op een rijtje te zetten.

1. Vrouwen zien vriendschap en seks graag gekoppeld, maar voor mannen is die koppeling niet vanzelfsprekend. Ze hebben seks met iemand, maar die iemand is daarmee nog geen vriend(in). Ook voor vrouwen is die koppeling tussen seks en vriendschap niet automatisch. De meeste vrouwen hebben wel vriendinnen, maar dat betekent niet dat ze daarmee ook vrijen. Kijken we vervolgens naar echtparen (b.v. thuis en in restaurants e.d.) dan is het duidelijk dat de seksuele relatie lang niet altijd uitmondt in een echte vriendschapsrelatie (hoewel vrouwen dat misschien wel graag zouden willen). Het idee dat seks vooral plaats zou vinden binnen een vriendschapsrelatie klopt dus niet.

2. Een normale man ziet in een leuke vrouw niet een leuke maat, maar 'een lekker ding' d.w.z. de man associeert haar met seks. Voor een man is het meestal niet goed mogelijk dat seksuele aspect helemaal weg te denken, hoe zeer hij zich daar ook voor inspant. Het is en blijft voor hem uiteindelijk een vrouw, een met seks geladen wezen en niet een echte 'maat'. In dit verband moet je je realiseren dat mensen vermoedelijk zo in elkaar zitten dat ze een fundamenteel onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. De informatie wordt vrijwel zeker via verschillende routes door het neuronale systeem verwerkt.

3. Voor een vrouw geldt precies hetzelfde. Zij ziet een man als een man en niet als een vrouw. Dit maakt aan de ene kant een bepaald voorgeprogrammeerd biologisch systeem in haar wakker. Aan de andere kant heeft zij vrijwel zeker ook negatieve ervaringen opgedaan met mannen zoals handtastelijkheden en opdringerigheid die haar voorzichtig maken. Verder weet ze door cultuur, ervaring en erfelijkheid dat die man vermoedelijk sterk seksgericht is. Deze factoren maken het voor haar moeilijk een man te zien als een 'vriendin'.

4. Wanneer zij de man in kwestie wel 'leuk' vindt, hebben veel vrouwen de neiging door seks een relatie aan te knopen met de man. Daardoor krijgt de relatie echter een seksueel karakter en wordt het opbouwen van een vriendschapsrelatie voor de man in feite overbodig. Hij heeft wat hij hebben wil.

5. Op het moment dat de vrouw overtuigd raakt dat de man alleen een 'maatje' voor haar wil zijn en haar dus niet meer als vrouw ziet, verliest de man voor haar zijn seksuele aantrekkelijkheid. Het is misschien een geschikt maatje, maar geen geschikte partner meer.

6. De beste manier om een vriendschapsrelatie op te bouwen met een man is eerst geen seks met hem te hebben. Op die manier kan de man laten zien dat hij ook zonder seks bereid is tijd, geld en moeite in de vrouw te investeren. Dit komt dus overeen met de lange seksloze verkering die vroeger als ideaal werd voorgesteld. Aan de andere kant biedt zo'n lange seksloze periode helemaal niet de garantie dat er inderdaad een echte vriendschapsrelatie ontstaat. Wil die echt ontstaan, dan moet de aanwezigheid van de vrouw daadwerkelijk een plus betekenen voor de man. Zijn leven moet op de momenten dat zij er is, meer glans krijgen. Zonder seks is dat niet onmogelijk, maar voor veel vrouwen zal het wel lastig zijn. Gemakkelijk is deze aanpak voor de doorsnee-vrouw dus bepaald niet.

7. Verder is zo'n lange seksloze periode voor de man erg frustrerend (hij ziet de vrouw immers nog steeds als gekoppeld met seks maar krijgt die niet) en kan die lange periode er ook gemakkelijk toeleiden dat er daarna niet meer een normale seksuele relatie ontstaat.

Hoe sterk dit soort effecten zijn, blijkt bijvoorbeeld als een vrouw erin slaagt zich geloofwaardig te verkleden als man. Vrouwen zien haar daarna dus als man. Dat levert een muur van wantrouwen op. Als het haar lukt om daarna duidelijk te maken dat ze toch echt vrouw is, valt die muur weg. Mannen die in staat zijn zich te verkleden als vrouw hebben soortgelijke ervaringen. Als man is het moeilijk contact te leggen met vrouwen; als 'vrouw' ben je een soortgenoot en valt die 'muur' weg en proberen vrouwen spontaan zelf contact te leggen.

Komen pure vriendschapsrelaties tussen vrouw en man veel voor? Wanneer je in restaurants e.d. let op de onderlinge reacties en de onderlinge conversatie, lijkt het duidelijk dat veel vrouw-man relaties niet vriendschapsrelaties zijn. Een andere aanwijzing zijn faillissementen. Na het failliet gaan van de man volgt bijna altijd een scheiding. Zonder geld is de man niet langer aantrekkelijk voor de doorsnee vrouw. Bij echte vriendschapsrelaties zou daar geen sprake van zijn. Een andere aanwijzing zijn de relaties in de media, bijvoorbeeld op tv en in film. Vrijwel altijd zijn dit typische man-vrouw relaties en zelden of nooit pure vriendschapsrelaties. Pure vriendschapsrelaties komen dus in ieder geval niet erg vaak voor.

Een punt is ook de machtsverdeling. In een vriendschapsrelatie hebben de beide vrienden in beginsel even veel rechten. In een seksrelatie krijg je automatisch dat de een neukt en dat de ander zich laat neuken. (Sorry voor het woord.) Seksrelaties zijn dus min of meer automatisch qua macht ongelijk. De ene partner ligt boven, de ander ligt onder. Bij huwelijken zie je vaak of een ongelijke machtsverdeling of een eindeloze strijd om de macht, maar zelden een strikte gelijkwaardigheid van de partners. Dit wordt bij voorbeeld ook weer bevestigd als je kijkt naar de totaal gewerkte uren (werk en huishouding)van de partners die bijna altijd ongelijk zijn en vaak in het nadeel van de vrouw.

Een probleem met pure vriendschapsrelatie is ook dat deze relatievorm voor de man belastend is (geen seks, wel vriendschap) zoals ik al opmerkte, terwijl de vrouw in feite in een zwakke positie verkeert. Op het moment dat het mannetje toch een seksuele relatie vindt, blijft zij vermoedelijk zonder relatie achter.

Het idee van een vriendschapsrelatie is dus mooi, maar niet erg realistisch. Zowel de vrouw als de man zitten biologisch zo in elkaar dat ze niet met vriendschap op elkaar reageren, maar met seks.

Het idee dat seks binnen een vriendschapsrelatie zou moeten plaatsvinden, wordt vooral door vrouwen aangehangen. Een vrouw wil primair een liefhebbende partner die goed voor haar en haar kinderen zorgt. De seks heeft het doel de liefde van de partner te wekken en vast te houden. Seks zonder die 'vriendschap' is voor een vrouw in beginsel zinloze seks.

Dat betekent niet, dat een vrouw niet zou moeten streven naar een leuke en positieve relatie met een man. Natuurlijk wel. Maar moet je een kooi met een leeuw binnengaan met alleen je eigen charmante ik? Of is het beter iets mee te nemen waar de leeuw echt dol op is?

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wauw! Wat een tekst maar ben het er volledig mee eens...

Gr Kelly

maandag, maart 18, 2013  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home