zondag, april 22, 2007


Vrouw en Seks: 5. De weg naar een relatieprobleem?In de vorige notitie heb ik laten zien dat een groep vrouwen in onze maatschappij problemen ervaart met het nadrukkelijke vrouwelijke fraais en bloot dat frequent in de media en in het openbaar getoond wordt. Men ziet dat als een onbereikbaar ideaal. Verder associeert men dat probleem met de eigen seksualiteit.

Hoe groot die groep vrouwen precies is, kan ik niet zeggen. Wel zie je bijvoorbeeld aan de reacties op Female Chauvinist Pigs van Ariel Levy op Amazon.com (hier) dat er een aantal vrouwen is, dat zich hierin herkent.

Ik dacht ooit eerder ook wel een groot vragenlijst-onderzoek onder Nederlandse vrouwen gezien te hebben (Opzij?, Viva?) waarvan de uitkomsten hierbij aansluiten. Zelf vatte ik die uitkomsten toen samen met: De Nederlandse vrouw is hoog opgeleid, economisch zelfstandig, maar niet echt gelukkig. Ze heeft een probleem met haar relatie en het krijgen van kinderen. Het kan ook zijn dat dat vragenlijst-onderzoek beperkt was tot de lezerskring van het desbetreffende blad.

De term 'seksprobleem' hierboven vat ik in doorsnee op als 'relatieprobleem'. Vrouwen zien seks overwegend in termen van relaties. Puur zakelijke seks en gelegenheidsseks wordt over het algemeen vreselijk gevonden. In het artikel van Larissa Pans vind je dit ook terug. Evolutionair valt dit ook goed te begrijpen zoals ik in een vorige notitie al opmerkte. We kunnen de vraag dus ook wat minder sensationeel formuleren: Waarom heeft een groep vrouwen relatieproblemen?

Verder is het natuurlijk niet zo dat mannen geen seks- en relatieproblemen zouden hebben. Ook is het niet zo dat alle vrouwen deze problemen hebben, maar duidelijk lijkt wel dat er een behoorlijke groep is die er wel een probleem mee heeft. Ook is het niet zo dat het probleem vroeger niet bestond. Het lijkt me een probleem van alle tijden. Wel denk ik dat het tegenwoordig een grotere groep vrouwen betreft, maar ik kan dat niet met cijfers onderbouwen.

Ik laat hierna een aantal punten de revue laten passeren om te laten zien dat relatieproblemen echt niet altijd terug te voeren zijn op dat niet-perfecte uiterlijk.

1. Veel jonge vrouwen die ik meemaak, zijn sterk gericht op hun baan. De baan slokt de meeste tijd en energie op. De baan is echter geen doel, maar een middel om te kunnen overleven en brood op de plank te krijgen. Het vinden van een geschikte relatie wordt daardoor soms uitgesteld en van uitstel komt vaak afstel.

2. Het vinden van een goede partner is vaak niet een nadrukkelijk doel dat men ziet als het belangrijkste in het leven. Het is geen expliciete doelstelling en het heeft geen topprioriteit. Maar als je dat niet als expliciete doelstelling hebt, ga je ook niet actief op zoek. Soms komt de relatie aanwaaien, maar vaak ook niet.

De belangrijkste reden om een partner te zoeken, is dat een mens alleen minder goed functioneert, minder stabiel is. Een mens alleen is niets. Mensen zijn groepsdieren. Een partner is dus noodzakelijk. Daarnaast is een partner, als het goed is, ook nuttig voor uiteenlopende zaken.

Een partner vervult in het ideale geval vier functies: a. gesprekspartner/vriend(in), b. sexpartner, c. bron van inkomsten, d. helpen en het uitvoeren van klusjes. Bij het kiezen van een partner focussen de meeste vrouwen door evolutionaire mechanismen meestal vooral op c. Echt slim is dit niet altijd. Dit brengt me op het volgende punt.

3. Vrouwen vallen vaak op de verkeerde man. Vrouwen schijnen een evolutionair bepaalde voorkeur te hebben voor dominante mannen die hoog in status zijn. Als zo'n man dan ook nog even aardig tegen haar doet, is ze al snel verkocht. Maar door zo te kiezen, kiest ze een partner die weinig aanspreekbaar/bazig is en die weinig betrouwbaar is. Verder is zo'n partner vooral geïnteresseerd in zijn loopbaan en eventueel een mooiere/jongere vrouw. Door die keuze zadelt ze dus zichzelf op termijn op met een levensgroot relatieprobleem.

4. Jonge vrouwen realiseren zich -- doordat de wereld aan hun voeten lijkt te liggen -- vaak niet dat de biologische klok tikt. Een vaste relatie kan later nog wel eens, denken ze. Ieder jaar worden ze voor mannen fysiek iets minder aantrekkelijk en neemt hun vruchtbaarheid af. Dat is nog niet alles. Ieder jaar wordt de hoeveelheid beschikbare mannen (d.w.z. zonder vaste relatie en nog in leven) rond hun leeftijd snel kleiner terwijl het aantal vrouwen dat een man zoekt steeds groter wordt. De geschikte mannen zijn al voorzien of inmiddels overleden (mannen overlijden gemiddeld eerder). Met 40 een vriend zoeken is daarom iets heel anders dan met 20 een vriend zoeken. Tenslotte wordt boven de 25 het samenleven met een vaste partner door gewenning aan het alleen wonen moeilijker. Samenleven betekent dan een grote stap terug in privacy, vrijheid, etc. In werkelijkheid valt er dus niet veel tijd te verliezen en is het vinden van een geschikte partner iets dat je eerst moet doen en niet moet uitstellen tot later.

5. Onder invloed van de pil, jarenlange 'voorlichting' dat seks zo fijn is en suggestieve films en tv-programma's hebben sommige vrouwen te snel seks met hun relatie. Sommige vrouwen zijn ook bang hun relatie/man anders te verliezen. Ze spelen voor gratis hoer om hun relatie te binden. Een leuke meevaller voor de man. In tegenstelling tot een echte hoer krijgen ze soms wel een cadeautje: een SOA! Het gevolg is echter dat de man amper investeert in de relatie, terwijl de relatie daarna een duidelijk seksueel karakter heeft. De man komt voor de seks. Zodra er iets mis gaat met de seks, is ook de relatie weg. Maar als de man echt in jou geinteresseerd is, is hij ook bereid te wachten. Als hij niet echt in je geinteresseerd is, heb je niets aan hem en kost hij je alleen dure tijd.

6. Onder invloed van de pil, de niet op kinderen gerichte man en de veeleisende baan worden de kinderen uitgesteld of komen ze nooit. De doorsnee vrouw durft vaak ook geen kinderen te eisen: als hij niet wil... Het gevolg is dat de relatie veel minder stabiel is omdat de man niet door zijn broed gebonden wordt. Hoe meer kinderen, hoe stabieler de relatie blijkt uit de statistieken. Relaties zonder kind zijn het minst stabiel.

7. Scheiden was vroeger moeilijk, maar tegenwoordig gemakkelijk. Economisch lukt het met wat moeite wel. Juridisch zijn er geen echte belemmeringen. Maatschappelijk is het geaccepteerd. En wanneer men om zich heen kijkt, ziet men ook andere stellen het doen. Zoiets werkt aanstekelijk. Het gevolg is dat de vrouw opeens zonder relatie zit, terwijl er veel kostbare jaren verloren zijn. Als je niet getrouwd bent (waarom zou je eigenlijk trouwen?), gaat het scheiden nog gemakkelijker.

Laat ik de zeven routes naar de regen samenvatten:
1. "Mijn baan is mijn leven! Ik ga voor de top!"
2. "Misschien loop ik nog wel eens tegen iemand op."
3. "Zijn werk is alles voor hem."
4. "Ik ben nog niet zover."
5. "Seks hoort er tegenwoordig nu eenmaal bij."
6. "We zijn nog niet toe aan kinderen."
7. "Waarom zouden we trouwen?"


Wat we moeten doen/denken als we liever wel een goede relatie willen.
1. Een baan is belangrijk, maar niet het belangrijkste.
2. Een vaste levenspartner is noodzakelijk en nuttig: wacht niet af, maar zoek zelf een geschikte.
3. Kies een goeie vent.
4. Schiet op!
5. Wacht met seks!
6. Krijg een kind en daarna nog meer.
7. Trouw!

Ik geef toe: het klinkt allemaal akelig traditioneel. Dit zijn ook geen punten waarvan ik zeg: dat moet je wel doen of niet doen. Iedereen moet dat zelf uitzoeken. Ook zijn deze zeven punten geen recept voor relationeel succes. Het is hooguit een begin. Maar als je denkt deze punten te moeten negeren, wees dan niet verbaasd als je rond je veertigste of vijftigste met een relatieprobleem zit.

In feite gelden deze zeven punten niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Voor lesbische en homo-seksuele relaties gelden ze in feite ook. In die gevallen is het krijgen van een kind of niet van toepassing of moeilijker. Zulke relaties zijn in doorsnee moeilijker, minder stabiel.

Ik weet niet of mijn inschatting helemaal klopt, maar ik heb wel het idee dat vooral vrouwen die zichzelf als feministisch zien, deze punten niet leuk vinden. Ik zeg ook niet dat ze leuk zijn. Ik zeg alleen dat als je ze negeert, je tegen je veertigste niet moeilijk moet doen als je zonder partner en zonder kinderen in het leven staat.

Aan de andere kant perken deze punten de rechten van vrouwen op geen enkele manier in. Punt 1 zou natuurlijk overbodig moeten zijn, maar is dat door de intellectuele vervlakking van de moderne tijd, kennelijk niet. Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven. Punt 2 en punt 4 fungeren als schop onder de kont: Dit is belangrijk. Kom in actie! Schiet op! Punt 3 zegt zoveel als: Bedenk nu eerst eens waar je die man precies voor nodig hebt en wat je hem wilt laten doen in plaats van domweg je hart te volgen. Punt 5 zegt: geef je sekswapen niet gratis weg. Het is het belangrijkste wapen dat je hebt. Punt 6 zegt in feite: als vrouw heb je 'recht' op kinderen en als je man dat 'recht' niet respecteert, heb je niets aan hem als man en als relatie. Dumpen die handel! Punt 7 is puur praktisch. Die man kan in de praktijk zo weglopen. Waarom zou je het hem extra gemakkelijk maken?Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home