vrijdag, april 20, 2007


Vrouw en Seks: 3. Warrige vrouwenEr blijkt een soort vrouwenbeweging te bestaan die ageert tegen vrouwelijk bloot. Omdat ik in mijn vorige twee notities geen onderbouwing kon vinden voor het veelgehoorde idee dat vrouwelijk bloot verkeerd is, vind ik dit interessant. Welke argumenten hebben deze vrouwen om tegen blote plaatjes te zijn?

Allereerst een artikeltje uit Spits van 11/4/2007, p. 7, Een nieuw lichaam graag! van Roos Menkhorst. Hierin gaat ze in op de documentaire (de term is van haar) 'Beperkt Houdbaar' van Sunny Bergman (34). Daarin worden schaamlipverkleiningen opgevoerd als een bewijs voor het verknipte zelfbeeld dat vrouwen hebben en dat zou de schuld zijn van de cosmetica-industrie. Hoe verknipt kun je zijn, ben ik dan geneigd te denken als ik zo'n stelling hoor. Sunny wil voor een omslag zorgen in het denken over schoonheid. Toe maar, net alsof dat soort dingen niet grotendeels evolutionair en genetisch is vastgelegd.

"Uit onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat ter wereld maar 2 procent van de vrouwen zichzelf mooi vindt en maar 1 procent vindt zichzelf sexy. Dat is best wel erg, als je bedenkt dat het voor je seksuele plezier wel heel belangrijk is om je sexy te voelen." 'Onderzoek van de universiteit van Harvard,' dan moet het dus wel zo zijn. Tegen wat voor publiek praat je hier, Sunny? Kan het nog minder specifiek?

En verder hangt natuurlijk veel af van de vraagstelling. Ik durf te wedden dat als ik Groningse vrouwen laat kiezen tussen de alternatieven mooi en lelijk, ik echt royaal boven die 2 procent uitkom. Maar als ik er vervolgens een foto van een bloedmooie vrouw bovenzet, keldert het percentage natuurlijk weer drastisch. Maar wat zou dat allemaal moeten bewijzen? Sunny weet het wel. Als je je niet sexy voelt, heb je ook geen seksueel plezier.

Ik vind dit een bizarre stelling. Voor Sunny staat je sexy voelen, gelijk aan seksueel plezier. Je voelt je niet sexy en dan is de seks ook niet meer leuk. En dat is allemaal de schuld van de media en de industrie.

Op 16/4/2007 verschijnt in de Volkskrant op p. 7 een stuk van Larissa Pans, Marije Lieuwens, Myrthe Hilkens, Sunny Bergman en Stine Jensen getiteld: Tegen de vrouw als bitch.

Dit stuk begint met "Seksuele vrijheid staat niet gelijk aan totale grenzeloosheid en platheid." Wat een platitude. Het is alsof ik Bush hoor praten. Wie heeft dat ooit beweerd?

Het stuk bevat een aantal vet gedrukte stellingen:
1. Gewoon is mooi genoeg.
2. De gewillige stoeipoes in de prullenbak.
3. Seksualiteit is geen confectie, maar haute couture.

In dit stuk dezelfde 2 procent van alle vrouwen die zich slechts mooi durft te voelen. En dat nogwel wereldwijd! Moet wel een gigantisch onderzoek geweest zijn daar op Harvard. Vreemd dat zo'n gigantisch onderzoek zo onbekend is gebleven. Nu wordt opgemerkt dat die 2 procent bewijst 'dat dit een existentieel probleem is voor vrouwen'. Wel, dat lijkt me dan wel een heel bepaald type vrouw. Niet het soort dat met vier kinderen thuis komt van de basisschool!

Ook dit stuk is nogal warrig voor mijn idee. Maar laat ik proberen de inhoud weer te geven.

Stelling 1 is vooral bedoeld om aan te geven dat die mooie vrouwbeelden uit de media niet echt zijn. Het is een niet verplichtend schoonheidsideaal. Tjaa, als je dat op die leeftijd nog niet doorhebt....

Stelling 2 geeft ook te denken. 'Het beeld van de gewillige stoeipoes die zich op haar achterwerk laat slaan, komt ons de neus uit. Waarom kunnen schietgrage gangsters die zich omringen met 'geile' onderdanen, voorzien van gigantische nepborsten, rekenen op eindeloos veel zendtijd?' Je vraagt je af waar deze vrouwen bij voorkeur naar kijken en waarom?

Bovendien geef je met zo'n opmerking aan dat je niets begrijpt van zo'n clip. Zo'n clip toont een soort ideale zwarte mannenwereld. Prachtige vrouwen die volstrekt sexy en gewillig zijn. Het is een mannen droomwereld. Kijk vervolgens ook eens hoe die zwarte jongens echt leven (in de gevangenis of op straat) en kijk ook eens hoe die negervrouwen echt zijn. Dat zijn vaak niet mooie, maar wel sterke vrouwen die die oerslappe man zonder veel geduld het huis uit kieperen. Nederlandse vrouwen kunnen daar nog veel van leren.

Verder zou het je, als je dan toch zo graag naar erotisch getinte clips kijkt, opgevallen moeten zijn dat er tussen de clips een sterke tweedeling bestaat. Aan de ene kant heb je de zwarte rappers die vrouwen gebruiken omdat anders niemand naar hun vreselijke clip wil kijken. Aan de andere kant heb je de clips van Madonna, Britney, etc., etc. waarin een mooie, maar sterke vrouw centraal staat die zich laat omringen door ondergeschikte mannen.

Ze merken ook nog op: "Echte seks is spannend, vreemd, ingewikkeld en divers." Het klinkt alsof ze seks vooral kennen via boekjes en de media. Echt seks is vaak simpel, saai, voorspelbaar en onbenullig en vaak gaat er gewoon iets mis. Ook uit onderzoek komt dat naar voren: bij de meeste stellen is seks in het begin frequent, maar neemt daarna vaak snel af. Kennelijk is het voor tenminste één van de partners dus meer een last dan een lust.

Als je dan ook nog leest: 'Elk seksueel exces is binnen handbereik. Een simpele zoekopdracht via Google levert filmpjes op van vrouwen die zich laten onderpoepen, mensen die paarden pijpen en dames die zich gewillig in alle denkbare gaten tegelijk laten neuken.' Ik heb ondertussen al veel opgezocht via Google maar dat soort zaken echt nog nooit. Het lijkt me een merkwaardige manier om aan je gerief te komen en ook niet de meest opwindende/prettige.

Het hoofdprobleem met het artikel van Larissa Pans e.a. is dat totaal verschillende zaken als blote plaatjes uit de media, het eigen uiterlijk en de eigen seksuele ervaringen voortdurend doorelkaar worden geklutst. Het lijkt voor de dames allemaal min of meer hetzelfde te zijn. Terwijl het toch echt om totaal verschillende zaken gaat. In de media vind je plaatjes van prachtige vrouwen. Je eigen uiterlijk kan daar natuurlijk vaak niet aan tippen. En seks is weer iets geheel anders.

Na lezing van het artikel bleef ik echter toch zitten met de vervelende gedachte dat ik misschien de pointe miste. Wat willen deze vrouwen nu precies zeggen?

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home