donderdag, november 02, 2006


Minder kranten in VS -- Meer breedband in Nederland


In de NRC van vandaag (1/11/2006) op p. 21 een kort berichtje: Oplage kranten VS onder druk. De oplagecijfers van de Amerikaanse kranten zijn het afgelopen halfjaar met 2.8% gedaald, de sterkste daling in tenminste 15 jaar. In totaal bedraagt de dagelijkse oplage in de VS een 44 miljoen kranten aldus de studie van het Audit Bureau of Circulations. De Wikipedia vermeldt dat de VS iets meer dan 300 miljoen inwoners heeft. Dat betekent dus 1 krant op ongeveer 7 inwoners (onafgerond: 6.8 inwoners). Nu is het natuurlijk mogelijk dat zo'n krant soms door 2 of 3 mensen gelezen wordt. Maar de overgrote meerderheid leest dus kennelijk geen krant.

In dezelfde krant op dezelfde bladzij een berichtje CBS:breedband internet groeit spectaculair. In Nederland heeft 66% van de huishoudens breedband-internet (ADSL of kabel). In totaal heeft 80% van de Nederlanders volgens het CBS persbericht toegang tot het web en besteden ze daar ook steeds meer tijd aan.

Zelf ontdek ik net, dat ik krantlezen zonder computer maar lastig vind. Steeds wanneer je iets leest dat je wilt nazoeken, is dat machien nodig.

De conclusie lijkt me duidelijk: zonder breedband internet kun je niet meer in de moderne samenleving, zonder krant wel. Aan het laatste deel van die conclusie ben ik zelf nog lang niet toe.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home